JAZZ

Juan de Diego – trompeta, Toni Saigi – piano, Pere Loewe – contrabaix, Ramon Prats – bateria

L’inquiet i prolífic trompetista bilbaí Juan De Diego està de tornada amb un nou projecte i això és sempre bona notícia per als amants del jazz intrèpid, elegant i ple de matisos que sempre destil·la.

Grebalariak (els vaguistes), enregistrat en aquesta ocasió en un nou format mai utilitzat per Juan fins ara, de quartet acústic (piano, contrabaix, bateria i trompeta) no és una excepció i afegeix un punt de repòs a les seves composicions i ritmes que permet apreciar en detall la delicadesa amb què s’entreteixeixen les melodies en un colorit i bell tapís de sons.

En un registre de be-bop de fetes clàssiques, construït amb una vivacitat que en sap més, molt més, a pur gaudi en l’exploració personal de les seves infinites possibilitats que a simple recreació nostàlgica.

Grebalariak està basat en 10 composicions inèdites del mateix Juan i compta amb l’aportació de tres superbs i sol·licitats artistes: el pianista mallorquí Toni Vaquer, el contrabaixista Pere Loewe i el baterista Ramón Prats.

En aquest nou àlbum, De Diego no oblida les inquietuds sociopolítiques que sempre amaren els seus discos, i en aquest cas remet al 100 aniversari de la vaga general de La Canadenca a 1919. Gràcies a ella es va instaurar, entre altres coses, la jornada laboral de 8 hores, i la pròpia cançó Greba està dedicada a aquelles persones que van lluitar i van donar la seva vida.

Tampoc oblida deixar un petit gest de complicitat a Jack Johnson i les nefastes conseqüències del seu sonat triomf sobre el campió blanc de boxa a la comunitat afroamericana. Convertit així en un símbol de lluita al que ja va remetre el gran Miles Davis al seu moment amb un disc de tribut i els ressons del qual ressonen als bells frasejos de la trompeta de Juan.

Homenatge, compromís i pur plaer sonor.